Štrajk nevyrieši problémy učiteľov, tvrdí štátny tajomník Š. Chudoba

30.10.2012 Bratislava

Bratislava 30. októbra (TASR) – Plánovaný štrajk učiteľov nevyrieši ich problémy, domnieva sa štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba. Tvrdí, že ich situácia si vyžaduje komplexnejšie riešenia, ktoré sa dajú dosiahnuť aj bez štrajku.

"Stav, do ktorého sme učiteľov dostali, je ponižujúci a treba ho veľmi rýchlo riešiť," uviedol Chudoba počas dnešnej konferencie Budúcnosť vzdelávania na Slovensku, ktorú v Bratislave organizuje Americká obchodná komora v SR (AmCHam). "Myslím, že už z programového vyhlásenia vlády SR je jasné, že ten problém chce byť riešený, otázka je ako rýchlo. Máme pripravené kroky, ktoré k tomu majú pomôcť, niečo cez projekty, niečo do zdrojov štátneho rozpočtu," podčiarkol tajomník s tým, že pripravené kroky prinesú riešenia v horizonte jedného až dvoch rokov.

Školský odborový zväz vyhlásil začiatok neobmedzeného štrajku na 26. novembra. Dovtedy chce rokovať s najvyššími predstaviteľmi štátu o desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku. Vláda doteraz školským zamestnancom ponúkla zvýšenie platov o päť percent, čo odborári odmietli.

Riešenie si podľa Chudobu vyžaduje širší záber, ako sa verejne prezentuje. "Nie je to len o tom, že ste učiteľ, ale aj aké máte výsledky," doplnil. Školstvo by podľa neho malo fungovať efektívne, rovnako ako ďalšie sféry v spoločnosti. Vysoko neefektívne je podľa neho udržiavať školy, kde je 20 či 30 žiakov alebo triedy s desiatimi deťmi. "V triedach je málo žiakov, to je u nás bežný problém. Máme množstvo málotriedok po dedinách, kde by sa školy dali zlúčiť. Bolo by to ďaleko efektívnejšie," myslí si Chudoba.

Veľkým problémom na Slovensku podľa neho je chýbajúce predškolské vzdelanie detí z marginalizovaných skupín. Ministerstvo podľa neho pripravuje výzvu na podávanie projektov, aby sa táto situácia mohla riešiť z európskych zdrojov. Na konferencii kritizoval Chudoba aj stav slovenského vysokého školstva. Najväčšou rezervou Slovenska v tejto oblasti je slabá disciplína. "Prešiel som viaceré krajiny sveta, ale taký stav, ako máme my vo vysokom školstve, ťažko zažijete," zdôraznil.
 

Vyberte región